Kastelen in Frankrijk, Frankrijk heeft een rijk verleden wat betreft kastelen. In dit overzicht treft u de mooiste kastelen van Frankrijk aan.

Kastelen in Frankrijk zijn een belangrijk deel van de Franse geschiedenis en cultuur. Frankrijk heeft enkele van de mooiste en meest imposante kastelen ter wereld, die een enorme aantrekkingskracht hebben op toeristen van over de hele wereld.

Het bekendste kasteel van Frankrijk is waarschijnlijk het kasteel van Versailles, dat gelegen is in de buurt van Parijs. Het kasteel van Versailles werd gebouwd in de 17e eeuw en diende als koninklijke residentie voor Lodewijk XIV en zijn opvolgers. Het kasteel heeft vele prachtige kamers en zalen, en een indrukwekkende tuin met fonteinen en beelden.

Een ander indrukwekkend kasteel in Frankrijk is het kasteel van Chambord, dat ook in de 17e eeuw werd gebouwd. Het kasteel heeft een unieke architectuur, met een centrale toren en vier grote torens aan de hoeken. Het kasteel heeft vele prachtige kamers en zalen, en een indrukwekkende tuin met een groot park.

Andere bekende kastelen in Frankrijk zijn het kasteel van Chenonceau, dat gebouwd is over de rivier de Cher en dat bekend staat om zijn prachtige tuinen en kunstcollectie, en het kasteel van Amboise, dat diende als koninklijke residentie voor vele Franse koningen.

Kastelen in Frankrijk zijn niet alleen belangrijk vanwege hun historische en culturele waarde, maar ook vanwege hun economische waarde. Veel kastelen zijn tegenwoordig opengesteld voor het publiek en worden gebruikt als toeristische attracties. Dit heeft gezorgd voor economische ontwikkeling in de regio’s waar de kastelen zich bevinden en heeft bijgedragen aan het behoud van deze prachtige gebouwen.

Kortom, kastelen zijn een belangrijk onderdeel van de Franse cultuur en geschiedenis en zijn een must-see voor toeristen die Frankrijk bezoeken.

1. Château de Versailles

Op een lijst van mooiste kastelen in Frankrijk mag het overdadige Château de Versailles niet ontbreken. Ooit was dit de hoofdwoning van de Franse koningen, tegenwoordig is het na de Eiffeltoren de meest bezochte toeristische plek van het land. Vergeet ook zeker de indrukwekkende tuinen rondom het kasteel niet, waar je met gemak een dag kunt doorbrengen, en dan nog lang niet alles gezien hebt.

Château de Versailles

Meer informatie

2. Château de Chambord

Het 16e-eeuwse kasteel Chambord werd gebouwd als jachtkasteel door koning François de Eerste, en telt 440 kamers, 365 torens en 1036 ramen. Het is nooit permanent bewoond geweest, en kwam ook gehavend uit de Franse Revolutie. Een bijzonderheid verder is dat het kasteel tijdens de Tweede Wereldoorlog diende als opslagplaats voor de kunstschatten van het Louvre.

Château de Chambord

Meer informatie

3. Château de Chantilly

Wist je dat slagroom in Frankrijk zijn naam waarschijnlijk dankt aan een kasteel? In Frankrijk noemen ze slagroom ‘chantilly’, en dat schijnt ooit te zijn bedoeld als verwijzing naar de goede keuken van het kasteel van Chantilly, in Picardië. Het huidige kasteel vindt zijn oorsprong in een middeleeuws kasteel. Delen van het Château de Chantilly zijn nog oud, uit de 16e eeuw, maar het grote Château Neuf is een 19e-eeuwse reconstructie van het kasteel dat tijdens de Revolutie verwoest werd.

Château de Chantilly

Meer informatie

4. Château de Chenonceau

Het kasteel van Chenonceau is een van de meest bezienswaardige kastelen in de Loirestreek, vooral dankzij de bijzondere ligging aan het water en de rijke geschiedenis. Verschillende belangrijke vrouwen hebben in de loop der tijd in het kasteel gewoond.

Meer informatie

5. Château d’Amboise

Het 15e-eeuwse kasteel van Amboise kijkt mooi uit over de Loire en vormt qua bouwstijl een brug tussen de gotiek en de renaissance-stijl. Een van de grootste publiekstrekkers is daarnaast het feit dat Leonardo da Vinci in de kapel bij het kasteel begraven ligt, hij bracht hier de laatste jaren van zijn leven door en zou volgens de legende in de armen van koning François de Eerste zijn overleden.

Meer informatie

6. Château d’Ussé

Zoals zoveel kastelen kent ook het Château d’Ussé een lange geschiedenis. Al in de 11e eeuw werd er op deze plek een kasteel gebouwd. In de 15e eeuw verrees het kasteel in zijn huidige vorm. Vervolgens ging het verscheidene keren in andere handen over. En ook aan dit kasteel is een bijzonder verhaal verbonden: het zou het kasteel zijn waarop Charles Perrault zich baseerde bij het schrijven van zijn sprookje Doornroosje.

Meer informatie

7. Château de Queribus

De kastelen hierboven in het lijstje zijn over het algemeen nog in goede staat, en niet bedoeld als verdedigingswerk – wat toch de oorspronkelijke functie van kastelen was -, maar er zijn in Frankrijk ook veel oudere kastelen, vaak deels of helemaal ruïnes, die desondanks ook heel bijzonder zijn. Een daarvan is het Château de Queribus, een katharenkasteel in Zuid-Frankrijk. Het kasteel lag op een strategisch belangrijke plek, bij de grens van Spanje, maar werd vooral bekend als een van de laatste vestingen van de Katharen, voordat die religie uitgeroeid zou worden.

Meer informatie

8. Château de Fougères

Het kasteel van Fougères in Bretagne is een van de belangrijkste middeleeuwse kastelen van Frankrijk. Het is bovendien nog in vrij goede staat, en zeker een bezoek waard. Het kasteel dateert uit de 12e tot de 15e eeuw en verwelkomde in de loop der tijd verschillende bekende namen.

Meer informatie 

9. Château de Tarascon

In het jaar 1400 liet Louis II d’Anjou een kasteel bouwen aan de oever van de Rhône, naar het voorbeeld van de Bastille in Parijs. Een groot deel van de eeuwen daarna was het kasteel in gebruik als militaire gevangenis.

Meer informatie

10. Château de Pierrefonds

Het originele kasteel van Pierrefonds dateert uit de 15e eeuw. Maar twee eeuwen later was het grotendeels verwoest door de troepen van toenmalig staatssecretaris van oorlog Richelieu. Aan het begin van de 19e eeuw kocht Napoleon het voor een schijntje, en zijn neef, keizer Napoleon III, liet het door de beroemde architect Viollet-le-Duc volledig restaureren. Daarbij koos de architect voor een mengeling van eigen inspiratie en hoe de situatie ooit was. Dat leverde een bijzondere stijl op, en maakt dat dit kasteel ook een plekje op de lijst met mooiste kastelen van Frankrijk verdient.

Meer informatie


Leuke landgoedspullen


Leuke landgoedspullen