Kastelen in Duitsland

Kastelen in Duitsland, Duitsland heeft een rijk verleden als het om kastelen gaat.

Kastelen zijn een belangrijk onderdeel van de Duitse geschiedenis en cultuur. Duitsland heeft duizenden kastelen, variërend van middeleeuwse forten tot barokke paleizen.

Een van de meest iconische kastelen in Duitsland is het kasteel Neuschwanstein in Beieren. Het kasteel, dat werd gebouwd in de 19e eeuw, is beroemd om zijn sprookjesachtige uiterlijk en was een belangrijke inspiratiebron voor het kasteel van Doornroosje in Disneyland.

Een ander beroemd kasteel in Duitsland is het kasteel van Heidelberg, gelegen in de gelijknamige stad. Dit kasteel dateert uit de 13e eeuw en is een van de meest bezochte toeristische attracties van Duitsland.

Andere beroemde kastelen in Duitsland zijn het kasteel van de Duitse keizers in Goslar, het kasteel van Wartburg in Eisenach en het kasteel van Hohenzollern in Baden-Württemberg.

Kastelen zijn niet alleen belangrijk vanuit historisch oogpunt, maar ook vanuit cultureel en toeristisch oogpunt. Veel kastelen worden gebruikt als locaties voor evenementen en tentoonstellingen en trekken jaarlijks miljoenen bezoekers van over de hele wereld.

Als je ooit de kans krijgt om Duitsland te bezoeken, mag je een bezoek aan een kasteel niet missen. Het is een geweldige manier om de rijke geschiedenis en cultuur van Duitsland te ervaren.

Onze top 10 kastelen in Duitsland

1. Slot Neuschwanstein

Slot Neuschwanstein is een van de bekendste en mooiste kastelen van Duitsland en ligt in het dorpje Hohenschwangau in Beieren.  Door veel bezoekers en bloggers wordt het zelfs een sprookjeskasteel genoemd! Het werd in de 19e eeuw gebouwd door Ludwig II. Wegens zijn liefde voor romantiek en het schitterende uitzicht over de bergen is dit kasteel sfeervol en zeker een bezoekje waard. Na de dood van Koning Ludwig II in 1886 werd het kasteel voor publiek geopend.

Meer informatie

2. Kasteel Marksburg 

Langs de oevers van de Rijn, op korte afstand van Koblenz, vind je kasteel Marksburg. Vele kastelen en historische overblijfselen zijn vroeger verwoest en zijn opnieuw opgebouwd, maar Marksburg valt niet in die categorie. Door de omvangrijke verdedigingswallen, tactische ligging op een berg en stevige poortconstructie is dit kasteel in Duitsland nooit noemenswaardig aangevallen, wat betekent dat het nog in (bijna) perfecte staat te bekijken is.

Meer informatie

3. Schloss Mespelbrunn

De ligging toont een romantische uitstraling, zo aan het water van Krebsbach. Dit 600 jaar oude kasteel in Duitsland ligt verstopt in een vallei tussen Frankfurt en Würzburg. Doordat het zo verscholen ligt, is ook dit kasteel vrijwel onaangeraakt gebleven in tijden van oorlog en onrust. De toegewijde eigenaren hebben wel renovaties laten uitvoeren, maar hierbij zijn alle historische details behouden gebleven.

Meer informatie

4. Burcht Eltz

Het is net een sprookje, de omgeving van Burcht Eltz. Met liefde wordt deze burcht al 850 jaar door dezelfde familie onderhouden en dat beloont: jij kunt dit schitterende kasteel met gemak bezoeken. De historische bezienswaardigheid is vooral bekend wegens de unieke architectuur: het heeft vele hoge torens, erkers en puntdaken, zoals een kasteel hoort te zijn! Ook zijn de kamers nog te bekijken met authentieke inrichting. Als kers op de taart bewaart Burcht Eltz een van de waardevolste wapen- en schatkamers van Europa. Die wil je dus niet missen! En deze past perfect in het plaatje “kastelen Duitsland dichtbij Nederland”.

Meer informatie

5. Burcht Cochem

Halverwege vinden we de grootste bergburcht in de regio, gelegen in Cochem. Hier beleef je de Middeleeuwen pas echt, dankzij het aanbod van burchtfeesten, riddermaaltijden, kerstfeesten en nog vele andere authentieke evenementen. Door de eeuwen heen is de burcht in de brand gestoken, ondermijnd en ontploft, waardoor je diverse bouwstijlen terug ziet in dit kasteel in Duitsland, zoals de neo-renaissancestijl, gotisch en romaans: bijzonder!

Meer informatie

6. Kloster Bentlage

In het Münsterland vind je de 100 Schlösser route. En nu denk je misschien, 100 kastelen op 1 route. Ja, het kan echt. Deze route is dan ook wel 1000km lang en ga je echt niet in een weekendje fietsen, maar je kunt zoveel prachtige kiekjes bekijken op deze route. Zo is Kloster Bentlage hier 1 van. Hoort het bij de mooiste kastelen van Duitsland? Zou kunnen. Dit kasteel ligt op ideale afstand van de Nederlandse grens en mensen waarderen het voor een dagje uit.

Meer informatie

7. Schloss Nordkirchen

Dit kasteel in Duitsland behoort zeker tot de mooiste kastelen in Duitsland. Wat een plaatje is dit. Zoals je verwacht van een Duits kasteel. Een sierlijke tuin, prachtige slotgracht en tot slot een statig pand. Schloss Nordkirchen ligt vlak bij Münster (half uurtje rijden) en heeft als bijnaam ook wel “Het Versailles van Westfalen”.

Meer informatie

8. Kasteel Münster

Een stedentrip combineren met een bezoekje aan een kasteel in Duitsland. Dat klinkt super leuk toch. Kasteel Münster is daar perfect geschikt voor, ze noemen het ook wel een stadskasteel. Leuk om te bezoeken is de jaarmarkt die 3x per jaar op het Schlossplatz wordt gehouden. De kasteeltuinen zijn gratis te bezoeken en zijn op een warme zomerdag dan een fijne plek om te genieten van zon maar ook schaduw.

Meer informatie

9. Schweriner Schloss / Kasteel van Schwerin

Ook in het noorden van Duitsland vind je prachtige kastelen. Zo heb je daar het Kasteel van Schwerin. Het kasteel staat op een eiland en zou alleen daarom al zo in een fotolijstje passen. Het perfecte plaatje schiet je hier zeker. En wil je een sprookjeskasteel zien, ga dan met zonsopgang of zonsondergang, want dan is het helemaal geweldig om te zien. Je kunt het kasteel ook bezoeken en van binnen vinden mensen het ook prachtig. Je kunt er ook een hapje eten en door de tuinen dwalen.

Meer informatie

10. Schloss Heidelberg

Last but not least staat op de top 10 kastelen van Duitsland lijst dit kasteel: Schloss Heidelberg. De stad Heidelberg is een heuse universiteitenstad maar staat op het lijstje van meest romantische steden. En dat is uiteraard niet voor niets. Samen met je partner hiernaar toe is gewoon super tof. De stad ligt op een prachtige locatie en met het kasteel Schloss Heidelberg als bezoekje, kan de vakantie niet meer stuk. Het kasteel ligt op een heuvel aan het Neckardal. Het is van rood zandsteen en de geschiedenis gaat ver terug naar het jaar 1225 waar het kasteel voor het eerst genoemd werd. Niet veel later werd het een van de meest mooiste kasteelcomplexen van Duitsland.

Meer informatie


Leuke landgoedspullen


Leuke landgoedspullen